Restaurante,baruri,cluburi in Bucuresti si Romania.Cazare pensiuni,vile ,hoteluri. Sali Fitness & sporturi. Agenda evenimente,articole,galerii foto si filme. Informatii utile, harti si telefoane

Restrange info

Sugestii de timp liber :restaurante, baruri si cluburi din Bucuresti si Romania.Cazare la pensiuni,vile,hoteluri.Sali Fitness & sporturi.Galerii foto si filme

  
Funromtour
Inscrie-te ca utilizator
Poti adauga anunturi, primesti newsletter cu recomandari, etc
Adauga locatie
Spatiu mare de promovare, imagini, poze, filme, articole, etc.
Inscrie agentie turism
Spatiu mare de promovare, imagini, poze, filme, articole, etc.


Cautare         Cautare
avansata
Pensiunea Gyopar
Izvorul Muresului
Club Opium Stage
Bucuresti
Exclusive Fitness
Bucuresti

Tip sejur:



Categorii




















Vacante
Contul meu
User:

Parola:


  Recupereaza parola

Utilizatori inscrisi: 937
Ultimul utilizator inscris: stef63
Promo Funromtour



Informatii utile
Recomandari





index / zona / Sa sacrificam neste mici

Sa sacrificam neste mici

 
Mirosul micilor iti asediaza narile, cerul gurii da de stire ca sta sa ploua, iar stomacul e nerabdator, chiar agresiv si lanseaza alarme. Daca in cateva minute nu culci un mic pe limba va fi jale. Te pui la coada si incepi sa salivezi ca la carte. 
Astazi cand micul este omniprezent si tatuat in constiinta noastra, nu mai conteaza cum a aparut. Un lucru cert este ca s-au nascut mult mai inainte de atestari documentare.
Micul este rodul unei improvizatii. Am auzit o poveste cum ca s-au nascut la Paris si alta ca totusi au fost conceputi in Romania. Ambele au un continut asemanator.

Odata ca niciodata (cam pe la sfarsit de veac XIX) se prajeau fleicile si carnaciorii la restaurantul “Iordache” din centrul Bucurestiului, mai exact localul era situat pe strada Str. Covaci nr.3. In una din seri, clientii infometati au ras tot, terminandu-se si rezervele de mate pentru carnati. Iordache, patron descurcaret, ar fi pus la frigare carnatii fara invelis si le-ar fi dat si o forma mai mica, adaugandu-le si chimen, cimbru, piper, bicarbonat, etc. 

Carnatii dezveliti au avut un succes nebun si au devenit specialitatea locului, fiind botezati de hazosul poet, gazetar si vestit gurmand N.T.Orasanu – “mici”. Orasanu a contribuit la faima restaurantului atunci cand a alcatuit meniul casei intr-un stil umoristic, lista lui de bucate starnindu-ti zambete si indemnand la o masa vesela la care cu siguranta prindeai si zorii: carnati mari – “patricieni”, tuica – “o idee”, painea era “o abundenta”, gheata – “creme de Siberie”, scobitoarea – “baioneta”, tacamul – “un regulament”, socoteala – “protocol”, carnati mici – “mititei”, ardeiul rosu – “o torpila”, varza acra – “originara de la Belgrad”, sticla de vin de un sfert – “o pricina”, ocaua de vin– “o baterie”, apa – “o naturala”, pahare pentru vin – “semiplutoane”, cafeaua turceasca – “un taifas”. 

Cealalta poveste a micilor vine de la Paris, de la expozitia universala de la incep. sec XX unde la standul Romaniei, vizitatorii erau imbatati cu miros de carnati fripti. Mirosul era atat de naucitor, incat in cateva ore, s-ar fi epuizat toti carnatii. Responsabilii standului au recurs si ei la metoda patronului Iordache, prajind umplutura pentru carnati direct pe gratar. Astfel s-ar fi nascut o stea in lista de bucate “romanesti”. 
Astazi traim sub steaua micului. 

Un mic mustos trebuie facut dupa reteta originala, sa nu-i lipseasca usturoiul, seul si carnea de oaie, in amestec cu cea de porc, mai putin de vita, plus condimentele obligatorii, bicarbonatul si neaparat - procesul de batere a pastei, timp in care se adauga treptat zeama de supa sau apa.
 
Astazi exista retete de mici care sunt “colesterol free”, adica sunt facuti din carne slaba de vaca, cu sifon si cimbru. Va las la aprecierea Dvs-tra daca acest soi nevrednic de mici se poate bucura de numele de “mititei”. 
Acestea fiind zise, ne-a venit randul sa ne ghiftuim la Dealul cu mititei, adica la Dealul Negru, dealul pe care urci de la Pitesti spre Valcea, adica locul cu cei mai savurosi mici.




Promo Funromtour