Restaurante,baruri,cluburi in Bucuresti si Romania.Cazare pensiuni,vile ,hoteluri. Sali Fitness & sporturi. Agenda evenimente,articole,galerii foto si filme. Informatii utile, harti si telefoane

Restrange info

Sugestii de timp liber :restaurante, baruri si cluburi din Bucuresti si Romania.Cazare la pensiuni,vile,hoteluri.Sali Fitness & sporturi.Galerii foto si filme

  
Funromtour
Inscrie-te ca utilizator
Poti adauga anunturi, primesti newsletter cu recomandari, etc
Adauga locatie
Spatiu mare de promovare, imagini, poze, filme, articole, etc.
Inscrie agentie turism
Spatiu mare de promovare, imagini, poze, filme, articole, etc.


Cautare         Cautare
avansata
Pensiunea Gyopar
Izvorul Muresului
Club Opium Stage
Bucuresti
Exclusive Fitness
Bucuresti

Tip sejur:Categorii
Vacante
Contul meu
User:

Parola:


  Recupereaza parola

Utilizatori inscrisi: 949
Ultimul utilizator inscris: black2lip
Promo FunromtourInformatii utile
Recomandari

index / zona / Ravasitul Oilor

Ravasitul Oilor


La sfarsitul lui septembrie odata cu vremea rece barsanele ingrasate sunt coborate de la munte. Le asteapta stapanii nerabdatori sa le revada intregi, sanatoase si sa-si ia portia de branza. Coborarea sau ravasitul oilor incheie intr-un mod gustos anul pastoral. E o traditie seculara valorificata din punct de vedere turistic, mai ales pentru ca ofera imagini mioritice si mancare traditionala, plus rauri de muzici, ca si de bulzuri, pastrame, branzeturi si must. 

La Bran Serbarea se muta cu fast pe Platoul Reginei, la poalele castelului, locul unde s-a gasit caseta in care se odihneste inima reginei Maria.

Meniul sarbatorii contine obligatoriu dansuri pe cantece populare, toate dupa ce musafirii si localnicii isi pun incarcatura de bulz “geto-dacic”, pastrame si felurite branze intens mirositoare in burti. Branzeturile sunt reginele unei expozitii de maestrie culinara, zona de la poalele Bucegilor avand o productie mare de lactate. Branza la cetina, la cosulet, burduf, toate sortimentele specifice sunt expuse de producatori, cei care pe langa turisti asista la ravasirea oilor. Obiceiul ravasirii vine in incheierea masurisului laptelui care are loc in primavara. Atunci fiecare proprietar de oi/vaci afla cata branza i se cuvine in toamna. 

Pe langa “Ravasitul Oilor” autoritatile branene s-au orientat cu simtul lor comercial spre un Concurs al branzeturilor si pastramei. Pentru acesta se fac demonstratii de inalta maiestrie culinara, patronate de asociatii de profil din domeniul turistic. Tot acum aveti ocazia sa admirati si cumparati obiectele aduse aici de mesteri populari din intreaga Romanie. De la oua incondeiate si pana la obiecte vestimentare, paleta e extrem de variata, ca si programul evenimentelor si cel al obiectivelor. Le-ati vazut si pe acestea? Faceti o drumetie sau o plimbare pe dealurile mangaiate cu ultimile forte ale caldurii soarelui din acest an. Ravasitul oilor va poate oferi ocazia sa aflati despre viata ciobanilor. Daca stiti cum sa-I abordati veti afla dedesubturi si un retetar bogat. O oita tinuta pe munte usureaza buzunarul cu aproximativ 20 ron/sezon, iar pentru vaci pretul este de 15 ori mai mare, dar si cantitatea de branza e mult mai mare (aprox. 70kg., in comparatie cu aprox. 5 kg. de branza pe care le aduce o barsana).
Ciobanii nu isi obtin castigul exclusiv din branza sau salarii, ci din vanzarea carnii, in special a celei de berbecuti.
Preocuparile oierilor sunt indreptate catre intrarea in Uniune, caci aceasta se pare va aduce reglementari serioase in procesul de productie. S-ar putea sa fie nevoie de aparataje si norme igienice aparte. Daca branza de cetina si burduf vor fi recunoscute ca produse originale romanesti aceste temeri vor fi de domeniul trecutului, spun crescatorii.Promo Funromtour