Restaurante,baruri,cluburi in Bucuresti si Romania.Cazare pensiuni,vile ,hoteluri. Sali Fitness & sporturi. Agenda evenimente,articole,galerii foto si filme. Informatii utile, harti si telefoane

Restrange info

Sugestii de timp liber :restaurante, baruri si cluburi din Bucuresti si Romania.Cazare la pensiuni,vile,hoteluri.Sali Fitness & sporturi.Galerii foto si filme

  
Funromtour
Inscrie-te ca utilizator
Poti adauga anunturi, primesti newsletter cu recomandari, etc
Adauga locatie
Spatiu mare de promovare, imagini, poze, filme, articole, etc.
Inscrie agentie turism
Spatiu mare de promovare, imagini, poze, filme, articole, etc.


Cautare         Cautare
avansata
Pensiunea Gyopar
Izvorul Muresului
Club Opium Stage
Bucuresti
Exclusive Fitness
Bucuresti

Tip sejur:Categorii
Vacante
Contul meu
User:

Parola:


  Recupereaza parola

Utilizatori inscrisi: 919
Ultimul utilizator inscris: emil
Promo Funromtour


Informatii utile
Recomandari

index / zona / Scoala de Filosofie de la Paltinis

Scoala de Filosofie de la Paltinis

Paltinis - Scoala Ateniana din inima Transilvaniei.
 
Pentru marea majoritate dintre romani, Paltinisul este sinonim cu schiul. Insa putini stiu ca in aceasta statiune linistita de munte, si-a trait ultimii ani Constantin Noica. Filosof, eseist, publicist , scriitor - Noica a avut inclinatie spre filozofie inca de mic copil. La 18 ani il citea pe Kant – “Critica ratiunii pure”. Peste ani a recunoscut ca acela a fost momentul in care s-a simtit pe veci “confiscat” de gandirea speculativa. A mai incercat si poezia, precum si matematica – insa s-a oprit la sfatul poetului si matematicianului Ion Barbu.
In timpul regimului comunist, Constantin Noica a fost considerat un personaj periculos – ca de altfel toata intelectualitatea romana. Si a fost pedepsit ca atare. In cazul sau – 25 de ani de munca silnica impreuna cu confiscarea intregii averi.
Dupa eliberare, in 1965, revine in Bucuresti, unde reincepe seminariile private, pe marginea filosofiei hegeliene, platonice si kantiene. Zece ani mai tarziu, Noica se pensioneaza si se stabileste la Paltinis.
Aici, va da fiinta “celei mai originale scoli de filosofie pe care istoria culturala a tarilor din fostul lagar comunist a cunoscut-o” ( Gabriel Liiceanu)
Astfel Paltinisul a devenit un loc de pelerinaj - o Atena romaneasca, un loc unde au reinviat dialogurile de tip socratic pe care Noica le avea cu admiratorii si discipolii sai ( a se vedea “Jurnalul de la Paltinis” – de Gabriel Liiceanu).La “4000 de picioare deasupra omenirii”, dupa consemnarile lui Gabriel Liiceanu, in camaruta austera a vilei 23, aveau loc “cele mai pasionante infruntari de idei, se faceau cele mai subtile, aprige si prietenesti observatii pe marginea textelor proprii, supuse judecatii celorlalti”.
Constantin Noica, se stinge din viata la 4 decembrie 1987, si este inmormantat la Schitul din apropierea Paltinisului. Gabriel Liiceanu s-a ocupat de reeditarea integrala a cartilor lui Noica.
In anul 2005 – la aproape 20 de ani de la moartea sa, proiectul Scolii de Filosofie a filosofului Constantin Noica nu mai este un vis, ci o realitate. Casa in care filosoful isi tinea dialogurile a fost cumparata de catre Fundatia Humanitas, si va deveni Scoala de Filosofie – institutie in cadrul careia vor activa personalitati de marca in domeniu precum Andrei Plesu si Gabriel Liiceanu.
 Promo Funromtour