Restaurante,baruri,cluburi in Bucuresti si Romania.Cazare pensiuni,vile ,hoteluri. Sali Fitness & sporturi. Agenda evenimente,articole,galerii foto si filme. Informatii utile, harti si telefoane

Restrange info

Sugestii de timp liber :restaurante, baruri si cluburi din Bucuresti si Romania.Cazare la pensiuni,vile,hoteluri.Sali Fitness & sporturi.Galerii foto si filme

  
Funromtour
Inscrie-te ca utilizator
Poti adauga anunturi, primesti newsletter cu recomandari, etc
Adauga locatie
Spatiu mare de promovare, imagini, poze, filme, articole, etc.
Inscrie agentie turism
Spatiu mare de promovare, imagini, poze, filme, articole, etc.


Cautare         Cautare
avansata
Pensiunea Gyopar
Izvorul Muresului
Club Opium Stage
Bucuresti
Exclusive Fitness
Bucuresti

Tip sejur:Categorii
Vacante
Contul meu
User:

Parola:


  Recupereaza parola

Utilizatori inscrisi: 918
Ultimul utilizator inscris: [email protected]
Promo Funromtour


Informatii utile
Recomandari

index / zona / Prin Ramnicu Valcea lui Bibanu

Prin Ramnicu Valcea lui Bibanu

Bibanu de Valcea. Prin Ramnicu Valcea, pe stradutele copilariei lui Dem Radulescu
 
Ramnicu Valcea anilor copilariei Bibanului, adica anii 1930-1940 era un oras tihnit cu vreo 15.000 de locuitori, supranumit “orasul pensionarilor”, cu un mare numar de intelectuali si profesori merituosi, iubitori de teatru si film, despre care Dem Radulescu isi aducea aminte cu admiratie.
 
Pescaria tatalui, cunoscut negustor, se afla chiar in actuala piata centrala a orasului.
Pe langa comertul infloritor, Ramnicu acelor vremuri avea o trupa particulara de teatru si era vizitata mereu de trupe, cum ar fi cea a teatrului Adriani si actori de renume ca: Ion Manolescu, George Vraca, Ion Finteşteanu, Grigore Vasiliu Birlic, Radu Beligan (tanăr pe atunci), Malu Nedeianu.
 
Cand venea la Ramnic trupa lui Tanase, se strangea lumea de la tara cu caruţele, ca la pelerinaj la Maglavit, la ciobanul Petrache Lupu. La trupa lui Tanase nu prea erau lasati copii, fiindca erau “femei dezbracate”, dar Bibanu a apucat sa-l vada pe comic furisandu-se la una din reprezentatii. 
 
Casa parinteasca se afla pe strada Libertatii, pe malul Oltului, unde se organizau campionate de remy, poker, fotbal si unde se pipa in gasca matase de porumb invelita in ziar.  In imaginea pritetenilor la catarama, Dem eraun pusti grasut, cu o atitudine si un mers definit, de strengar putin infatuat, dar intotdeauna simpatic si cu personalitate. Purta mereu palarie din paie trasa pe-o ureche, accesoriu luat ca suvenir de la un vanzator de crema de ghete.” 
 
Peste rau era oborul de vite, astazi un loc plin de blocuri, unde veneau circuri mari si circuri mai amarate, carora li se spuneau panorame – o baraca in care se prezentau ciudatenii: unul care isi bate cuie in limba, altul care merge pe cuie, pe plita, femeia care merge pe cioburi, pe jar incins, femeia cu gatul de 6 metri, etc. 
 
Micul Dem, zis si Valeri, a fost atras de balci de mic si a mers prima data la doar trei insotit de fratele mai mare. Pe atunci Bibanu purta rochita si ramanea intreaga zi in balci, uitandu-se cum se montau caluseii, spre exemplu. De mic, cum zicea chiar maestrul, a mancat pe paine oborul, circul, "Bomba", banditii, hotii, talharii.
 
A avut marele noroc sa vada Circul Klutzky, unul dintre cele mai mari circuri ale lumii, care vizitatase Ramnicu Valcea dupa naufragiul suferit in ocean.
Bibanu a fost un foarte bun prieten cu profesorul Mihai Gherghina, singurul ramnicean care a fotografiat orasul anilor 1940.
 
La liceu ( "Alexandru Lahovary", apoi transformat in Balcescu) se mergea de 2-3 ori pe saptamana la film. Rulau "Pacatul" cu Paul Muni , "Richard al III-lea" cu Akim Tamiroff si Boris Karloff, "Frankenstein", "Rascoala Burilor", "Faruri in noapte”, filme cu comicul Macario, Toto, Fernandel, Fratii Marx, Pat si Patachon, Tarzan, etc.
Astazi unul din cele doua teatre poarta numele marelui actor, iar in 2006, primaria Ramnicu Valcea a demarat constructia Bulevardului Dem Radulescu,pe o lungime de 1,4 kilometri si care va face legatura intre cartierele Ostroveni si Raureni.
Am jucat, am jucat / Banii vi i-am luat, vi i-am luat / V-am salutat!”
 
Centru turistic si punct intermediar, in Ramnicu-Valcea astazi puteti vizita:
Episcopia Ramnicului si a Argesului - un ansamblu arhitectonic din sec. XVII-XVIII.
Muzeul de Istorie (50000 de exponate)
Muzeul de Arta
Filarmonica de stat „Ion Dumitrescu“ (noiembrie 1995).
Teatrul de stat „Anton Pann“ (1990)
Cladirile fostului Tribunal judetean, astazi Casa de cultura a Armatei
 
Casa lui Gheorghe Tatarescu
Fantana lui Filaret (1784)
Fantana cu bustul lui Constantin Brancoveanu (1913)
Casele memoriale ale lui Anton Pann si Gheorghe Magheru.
 
In zona:
Bujoreni (5 km) - parc muzeografic si etnografic in aer liber cu instalatii taranesti, traditii populare (ceramica, textile) etc.
Vladesti (5 km) - centru de olarit traditional
Babeni (17 km) - centru folcloric unde activeaza.
Fedelesoiu (5 km) - ruinele fostelor case domnesti
Sambotin (10 km) - ruinele castrului roman Castra Traiana.
Nicolae Balcescu (23 km) - muzeul memorial cu acelasi nume unde exista documente referitoare la familia celui care a reprezentat una dintre cele mai importante figuri ale Revolutiei din 1848.
La Goranu (1 km) – veti gasi diferite forme aparute datorita procesului de siroire (piramide, coloane, panze de ferastrau, ciuroaie) pe care localnicii le numesc „La Ciuroaie”, declarate monumente ale naturii.
Parcul Zavoi (13 ha), amenajat in timpul domniei lui Barbu Stirbei (l849-1853), in care s-a cantat pentru prima oara (la 29 iulie 1848) imnul revolutionar „Desteapta-te, romane“; devenit, din 1990, imnul national al Romaniei.
Festivalul international de folclor „Cantecele Oltului“ (anual, din 1968)
Targul de arta populara, in luna august (din 1998).


 Promo Funromtour