Restaurante,baruri,cluburi in Bucuresti si Romania.Cazare pensiuni,vile ,hoteluri. Sali Fitness & sporturi. Agenda evenimente,articole,galerii foto si filme. Informatii utile, harti si telefoane

Restrange info

Sugestii de timp liber :restaurante, baruri si cluburi din Bucuresti si Romania.Cazare la pensiuni,vile,hoteluri.Sali Fitness & sporturi.Galerii foto si filme

  
Funromtour
Inscrie-te ca utilizator
Poti adauga anunturi, primesti newsletter cu recomandari, etc
Adauga locatie
Spatiu mare de promovare, imagini, poze, filme, articole, etc.
Inscrie agentie turism
Spatiu mare de promovare, imagini, poze, filme, articole, etc.


Cautare         Cautare
avansata
Pensiunea Gyopar
Izvorul Muresului
Club Opium Stage
Bucuresti
Exclusive Fitness
Bucuresti

Tip sejur:Categorii
Vacante
Contul meu
User:

Parola:


  Recupereaza parola

Utilizatori inscrisi: 930
Ultimul utilizator inscris: VICTORSARAEV
Promo FunromtourInformatii utile
Recomandari

index / zona / Cisnadie - Biserica Evanghelica si Muzeul Textil

Cisnadie - Biserica Evanghelica si Muzeul Textil

Itinerarii transilvanene. Cisnadie
 

Atestata inca din 1323, Cisnadia face parte dintr-un sirag de localitati romanesti cu traditie , locuite de veacuri bune de “margineni”.
 Zona – Marginimea Sibiului - se intinde pe o suprafata de peste 1200 km. patrati, la limita dintre deal si munte.
Un document din anul 1323 atesta Cisnadia ca “o localitate mare ai carei locuitori cunosc foarte bine mestesugul prelucrarii lanii”
Prosperitatea vine in a doua jumatate a secolului al 16-lea, cand odata cu avantul prelucrarii lanii, creste productia de seceri si olaritul. Astfel, prima breasla a postavarilor apare in 1513, apoi in 1545, cea a selarilor, iar in anul 1579 breasla curelarilor.
In anul 1873 breslele sunt desfiintate fiind inlocuite de Asociatia Postavarilor din Cisnadie, care va reprezenta interesele postavarilor mai bine de 50 de ani si va facilita tranzitia de la productia de bresla la productia industriala.
 
Ca si obiective de prim rang, in Cisnadie se pot vizita Biserica Evanghelica si 
Muzeul Textil.
 
Avand hramul Sf. Walpurga, biserica a fost ridicata la inceputul sec. al 13-lea, initial ca o bazilica romanica. 
Datorita numeroaselor trasformari si-a pierdut aspectul romanic, doar baza ramanand nemodificata. Amintita pentru prima data in 1349, biserica a pastrat in interiorul zidurilor sala renumitul “Tezaur de la Cisnadie” - ulterior acesta fiind mutat la muzeul Brukenthal.
Biserica fortareata se mai poate lauda ca a beneficiat de primul paratrasnet din Transilvania, confectionat din cupru dupa metoda magistratului Raimarus din Hamburg. O parte din turnuri s-au pastrat pana in zilele noastre: Turnul Paznicului, Turnul Primariei, Turnul Faurilor de Seceri ,Turnul Scolii. In biserica se mai pastreaza un clopot din 1664, o cristelnita gotica din bronz si portile altarului vechi in stil baroc.
 
Muzeul Textil este adopostit intr-o cladire care este ea insasi un monument de arhitectura. In 5 Sali sunt expuse piese legate de istoria tesutului , mestesugului practicat de localnici, inca din sec. al 15-lea. Mai gasim o serie de carti de valoare, steagurile breslei postavarilor , diferite dispozitive de prelucrare a lanii, razboaie si utilaje manuale folosite la prelucrarea lanii. Expozitia este o adevarata istorie vie a pastoritului.
Promo Funromtour