Biserica fortificata de la Viscri - articol despre muzeul de la Viscri, fotografii din exteriorul si interiorul cetatatii sasesti Viscri. Ruinele cetatii Rupea

Restrange info

Viscri - cetatea saseasca | Cetatea Rupea

  
Funromtour
Inscrie-te ca utilizator
Poti adauga anunturi, primesti newsletter cu recomandari, etc
Adauga locatie
Spatiu mare de promovare, imagini, poze, filme, articole, etc.
Inscrie agentie turism
Spatiu mare de promovare, imagini, poze, filme, articole, etc.


Cautare         Cautare
avansata
Hanul Voievozilor
Bucuresti
Club Revenge
Bucuresti
Pensiunea Gyopar
Izvorul Muresului
Vila Maria
Sambata de sus
Bamboo Fitness
Bucuresti
Garlic Pub
Bucuresti
Pirahna Club
Bucuresti
The Buddhist
Bucuresti

Tip sejur:Categorii
Vacante
Contul meu
User:

Parola:


  Recupereaza parola

Utilizatori inscrisi: 957
Ultimul utilizator inscris: domidoc
Promo FunromtourInformatii utile
Recomandari

index / zona / Biserica fortificata de la Viscri si cetatea Rupea

Biserica fortificata de la Viscri si cetatea Rupea

La finele anului trecut, intr-o zi frumoasa de noiembrie ne-am pornit din Bucuresti ca sa vedem biserica fortificata care l-a impresionat pe printul Charles, atat de mult incat si-a cumparat si-o casa saseasca in satucul din jurul ei.
 
Satul Viscri este posesorul uneia dintre cele mai frumoase biserici fortificate sasesti, si nu-i de mirare de ce a fost inscrisa alaturi de inca 6 in Patrimoniul Unesco. Intre zidurile cetatitii sta la adopost una dintre putinele biserici sala romanice ale secolului 13.
Pozitia retrasa a asezarii da raspunsul vis a vis de aparatia sa tarzie in documente : in jurul anului 1400, iar in 1500 Viscri este enumerata printre comunele libere ale Scaunului De Rupea, cu aprox 50 de gospodarii. Singura biserica sala romanica, asemanatoare cu cea de la Viscri se poate vedea in Homorod.
La Viscri se vede mana investitorilor. Spun asta pentru ca, se poate vizita un muzeu cu exponate ( costume taranesti, unelte, manuscrise s.a) care ne fac sa intelegem mai bine modul si sistemele de valori in care oamenii  traiau in acele timpuri.
 
Fundatia Mihai Eminescu - patronata de printul Charles, a renovat biserica, astfel ca o vizita intre zidurile sale va va ramane cu siguranta in memorie destul timp. Mai mult, s-au renovat si cateva case , localitatea capatand intr-catva stralucirea de odinioara.
Izolarea , dar si lipsa altor ocupatii de baza in afara agriculturii , au fost baza propice pentru aparitia proiectului Şosete din lână naturala din Viscri – proiect initiat de doi nemti stabiliti aici.
Şosetele croşetate din vechi pulovere de lână de către femeile din sat erau la început date în schimbul alimentelor (zahăr, ulei sau pâine). Cum grămada de şosete a început să crească din ce în ce mai mare, cu timpul trocul s-a transformat într-un adevărat proiect la care participă 125 de femei din sat. Ţărăncile tricotează aproximativ 10.000 de perechi de şosete, mănuşi, căciuli, pulovere sau papuci de pâslă care ajung la depozitul central din Naumburg - Germania, de unde se vând în toată ţara, sau la cafeneaua internaţională din Viscri.
 
Tot in Viscri exista un sistem de casa de oaspeti - foarte apreciat de turistii straini, de aceea si slaba prezenta in site-urile de specialitate din mediul online romanesc. Astfel oamenii pot trai din plin cateva clipe de viata cu adevarat taraneasca, departe de oras, si rupti de orice inseamna civilizatie.
 
Dupa vizita de la Viscri, ne-am indreptat bucurandu-ne de peisajul din jur spre cetatea Rupea, ce strajuie de atatea sute de ani tinuturile din jur.Cetatea - azi in mare parte ruine, ofera vizitatorului o “calatorie” in trecut. Istoria cetatii se pierde in negura vremurilor. Initial asezare dacica ( Rumidava) , cucerita mai apoi de romani ( Rupes) , cetatea de la Rupea a jucat un rol de straja de pe inaltimile dealului Cohalmului unde este asezata. A fost construita si extinsa in sec 14-15, oferind protectie pentru asezarile de la poala sa. Curtinele formeaza 4 incinte, fiind întărite din loc în loc cu turnuri poligonale, circulaţia fiind controlatǎ de mai multe porţi interioare care compartimenteazǎ ansamblul fortificat. Incinta centralǎ este prevăzută cu un reduit şi cu o capelă.
 
Rupea si Viscri sunt asezate cam la jumatatea drumului intre Brasov si Sighisoara. Pot fi alese ca si destinatie de-o zi, sau pot fi puncte de plecare pentru diverse excursii. Amatorii de cicloturism vor gasi destinatia atragatoare, gratie drumurilor pitoresti ce fac legatura dintre sate.
Cazarea se poate face ori la casa de oaspeti Viscri, la particulari, sau pentru cei care iubesc un oarece confort la Motelul Liliana – aflat exact la iesirea din Rupea dinspre Sighisoara.

In cazul nostru, tura s-a incheiat in Brasov, oras care din punct de vedere al centrului istoric se poate aseza oricand in rand cu orice oras din Europa. Cefenele de pe strazile principale te fac sa uiti ca esti in Romania, si reprezinta un popas fantastic pentru depanarea impresiilor acumulate peste zi.
 
Articol si foto : Costin Frunza


Galerie foto Galerie foto
Promo Funromtour